Parasal ve Parasal Olmayan Kalemlerin Ayrımı



Enflasyon muhasebesi parasal olmayan kalemlerin bilanço tarihindeki paranın satın alma gücü esas alınarak, düzeltilmiş tutarlar ile ifade edilmesini öngörmektedir. Parasal kalemler paranın değerindeki değişmeler karşısında nominal değerleri sabit kalan ancak satın alma güçleri değişen (dolayısıyla “azalan”) kalemlerden oluşur. Parasal kalemler bilanço tarihinde halihazırda paranın cari satın alma gücünde ifade edildiklerinden enflasyona gore düzeltilmezler. Parasal olmayan kalemler ise parasal kalemler dışında kalan kalemlerden oluşur.



Herhangi bir kalemin parasal olup olmadığına karar verilirken o kalemin gösterdiği karakteristik özellikleri de göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Örneğin “Şüpheli Alacaklar Karşılığı” kalemi “Ticari Alacaklar” kaleminin parasal kalem olması nedeniyle, parasal kalem olarak dğerlendirilmelidir. Diğer taraftan “Stok değer Düşüklüğü Karşılığı” kalemi ise “stokların” paasal olmayan kalem olması nedeniyle, parasal olmayan kalem olarak değerlendirilmelidir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ders-notlari/51553-parasal-ve-parasal-olmayan-kalemlerin-ayrimi.html#post106306



Parasal olmayan kalemlerden bazıları aşağıdaki gibidir;

Ø Stoklar,

Ø Maddi duran varlıklar,

Ø Maddi olmayan duran varlıklar,

Ø Peşin ödenmiş giderler,

Ø Satın alımlar için ödenen avanslar,

Ø Satışlar için alınan avanslar,

Ø Ertelenmiş gelirler ve

Ø Özsermaye kalemleri.