Türkiye Cumhuriyeti , yönetimiyle , inkılaplarıyla , diliyle ve yeni kimliğiyle seksen iki yıllık oldukça genç sayılabilecek bir ülkedir.Geride kalan seksen iki yıl süresince gelişme , varlığını sürdürebilme ve kendini kanıtlama yolunda büyük çabalar verilmiş, Bilimin oldukça gerisinde kalmış , köhnemiş ve nihayet yıkılmış olan koca bir imparatorluğun ardından ekilen tohumlar kısa sürede tomurcuklanıp , filiz vermeye başlamış ve geçen her yıl da tüm Cumhuriyet karşıtlarına inat köklenmeye başlayan bir çınar edasıyla , güvenle bakmaktadır geleceğe.

Uzun süren savaşlar ve ağır yenilgiler sonucunda yıpranan , yorulan ve ezilen Türk Milleti’nin içindeki potansiyel enerjiyi harekete dönüştüren , onlara var olan gerçekleri gösteren ve yüreklerindeki gücü kullanmak için gerekli güveni sağlayan insan Mustafa Kemal Atatürk ‘ tür.Mustafa Kemal , içindeki özgürlükçü ve milliyetçi haykırışları halkıyla paylaştı.Bu paylaşım , halkın içinde ezelden beri var olan fakat kimilerince yıllarca bastırılmış duyguları ayaklandırdı.Mustafa Kermal ve halkı elele verdi ve devrim meşalesini yaktı.İşte o dönemde temeli atılan görüşler , anlayışlar , inanışlar ve yenilikler günümüze dek süregeldi.

Türk Milleti her sarsılmasında yeni Mustafa Kemaller aradı. Oysa Mustafa Kemal’in halkına öğretmeyi istediği temel davranış “medet ummamaktı”. İlerlemek için çalışmak , çalışmak için istemek , istemek içinse yurdunu gerçek anlamda sevmek gerekir.Mustafa Kemal , Türk Milleti’ ne çağdaşlığa giden , bilimin ve doğruluğun aydınlattığı umut dolu , ışıklı bir yol sundu.Yaşamıyla , öğütleri ve devrimleriyle büyük bir hazine bıraktı.Bu anlamda ilerlemek , Atatürkçü olmakla eşdeğer bir davranış olacaktır.

Atatürkçü olmak demek ;onu anlamak , geçmişe bakıp günümüz için ders almaktır. Atatürkçü olmak demek, onun fikirlerini öğrenmek , özümsemek ,söylediklerini tartışabilecek kadar açık yürekli olmaktır.Atatürkçü olmak demek , vatanını , insanını , kendini sevmek demektir.Atatürkçü olmak demek, ileri gitmek , devrimin ışığını yüreğinde hissetmektir.

Türk genci Atatürkçü olmak zorunda mıdır? Türk genci yalnızca gerçekleri görmek , okumak ve anlamak zorundadır.Tüm bunları yaparken çalışmayı ilke , aydınlığı hedef edinmek zorundadır.Türk genci yaşamıyla ve sözleriyle bir rehber niteliğindeki Ata’sından faydalanmalıdır.Ancak o zaman gerçekleri fark eder, yerinde saymanın ,geri gitmekten başka bir şey olmadığını anlar ve Atatürk ‘ü bazılarının neden anlamak istemediğini anlarız.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/belirli-gun-ve-haftalar/55026-29-ekim-cumhuriyet-bayrami-ogretmen-konusmasi.html#post112443

Tarihi boyunca bir sürü gibi görülmüş ve davranılmış , kendisini yönetenleri seçme şansını hiçbir zaman yakalayamamış , bilimden ve teknolojiden uzaklaştırılmış ,haklarından yoksun bırakılmış bir milletin şanslı torunları olarak Cumhuriyet’e sahip çıkmalıyız.Bundan sonra insancıl bir yaşamı , bilinçli bir yurttaş olarak devam ettirmek bizim elimizde
Onun için Cumhuriyet’i
Bilmek yetmez , öğretmek gerek .
Anlamak yetmez , anlatmak gerek .
Sevmek yetmez , sevdirmek gerek .
Yaşamak yetmez , yaşatmak gerek…



Türkçe Öğretmeni