BASKETBOL ŞUT ve ŞUT ÇEŞİTLERİ
BASKETBOLDA ŞUT ATMA TEKNİKLERİ
Şut : Topu herhangi bir şekilde,rakip takımın potasına sayı kaydetmek amacı ile hücum oyuncusunun yaptığı harekettir
Temel Duruş: Vücut ağırlığı her iki ayağa eşit olarak dağıtılırken dizler hafif bükülür ve bacaklar omuz genişliğinde açılır.
•Topun Pozisyonu : Top;temel duruşta, hafifçe öne eğilmiş gövdenin önünde, yaklaşık olarak göğüs hizasında iki elle tutulur.
•Topun tutuluşu: Tutuş,parmak uçları ve başparmakla sağlanır.Topa avuç içi temas etmez. Baş parmakla işaret parmağı ’V’ şeklindedir.Dirsekler yanlarda vücudun yanındadır.
•Hedef : Çembere; ayaklar,vücut ve dirseklerle konsantre olunur.Hedef olarak ya çemberin orta kısmı yada arka kısmı seçilir.
•Şutun kavisi: Orta ve Uzak mesafedeki şutlar için topun normal kaviste gitmesi gerekir . Yakın mesafelerden çok, uzak mesafelerden az sıçrayarak şut atılır.
Şut elinin hareketi : Dirsekler pota yonunu gosterir,şut kolu yukarı-one dogru uzatılır .el bileginin bukulmesiyle top pota yonunde eli terkeder. Şut atan kişi , topun en son işaret parmagından çıktıgını hissetmelidir.
•Topun Dönüşü:Sayı şansını artırmak için topun, şuttan sonra el bileginin ve parmakların aktif çalışması ile arkadan, ileri-öne doğru döndürülmesidir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/beden-egitimi-dersi/46599-basketbol-sut-ve-sut-cesitleri.html#post94961
•Şut kuvveti : Bacakların çalışması,şut elinin uzatılması ,el bileğinin öne hareketinden doğan uyumlu ve surekli hareketlerden saglanır
ŞUT ÇEŞİTLERİ
a) Durarak Şut :
Yalnız serbest atışlarda kullanılır. Uygulanış mesafesi 4-9 m. arasındadır.
b) Sıçrayarak Atış
Eğer hücum oyuncusunun yolu kapatılmış ve turnike atışı önlenmiş ise sıçrayarak şut seçilmelidir. Sıçrayarak şut üç safhadan oluşur.
1- Stop : Oyuncu topu sürdükten veya pastan sonra,ayaklar pota yönünde ve omuz genişliğinde açık dengeli bir temel duruş yapar.
2- Oyuncu stoptan sonra zaman kaybetmeden her iki bacakla dikey olarak yukarı doğru sıçrar, aynı anda topu , baş üzerinde atış pozisyonuna getirir.
3- Şut safhasında topun elden çıkarılışı sıçramanın en yüksek noktasında olup , durarak yapılmaz.

c) Çengelli Atış
Potaya yaklaşık olarak yakın ve saldırgan müdafaya karşı uygulanır. Harekete başlamadan sağa doğru aldatma hareketi yapılabilir. Vücut potaya dönük. Omuzlar ve dirsekler topu koruyor. Dizler bükülü ayaklar paralel. Top göğüsten omuz hizasına getirilir.Sol ayak savunmanın yanından pivot yapılır.Top şutu atanın başı üzerinde bulunurken eli terk eder. Sütün rakipten uzak elle atılması savunmayı zorlaştırır. Sola yapılan dönme hareketiyle oyuncunun yüzü potaya dönerek düşüş yapar ve oyuna katılır.
d) Turnike
Direk pota yakınlarında (0-1 m) uygulandığı için en garantili şut şeklidir. Atışlar potaya oyuncunun süratine göre alttan veya iterek bırakılır.
Teknik: (Sağ el için) Top, her iki ayak havada iken hafif sıçrama ile alınır, sonra oyuncu yerle iki defa temas edebilir. Birinci adım uzun, ikinci adım kısadır. Oyuncu son olarak, sol ayağı üzerinde kuvvetlice sıçrar. Aynı anda atışı yapan elin dizi enerjik olarak karma doğru çekilir.
Alındığından beri vücudun önünde iki elle tutulan top baş üzerinde yukarı doğru kaldırılır. EI, topu parmaklarla alttan kavramıştır. Top, atış kolunun uzatılması ve el bileğinin bükülmesi ile ya direkt çemberin içine veya çarpma Ievhasına vurdurularak atılır.