OYUN SAHASI
Oyun sahası, oyun alanı ve serbest bölgeden oluşur. Bu saha dikdörtgen ve simetrik olmalıdır.

ÖLÇÜLER
Oyun alanı, 18 x 9 m. ölçülerinde bir dikdörtgendir ve en az 3 m. genişliğinde olan bir serbest bölge ile çevrilmiştir.
Oyun sahasının üzerinde bulunan serbest oyun boşluğu, her türlü engelden arındırılmış olmalıdır. Serbest oyun boşluğu, oyun sahasının yüzeyinden ölçüldüğünde en az 7 m. yüksekliğinde olmalıdır.
FIVB’nin Dünya Müsabakaları’nda serbest bölge yan çizgilerden ölçüldüğünde en az 5 m. ve dip çizgilerden ölçüldüğünde en az 8 m. genişliğinde olacaktır. Serbest oyun boşluğu ise oyun sahasının yüzeyinden ölçüldüğünde en az 12.5 m. yüksekliğinde olacaktır.

OYUN SAHASININ YÜZEYİ
Sahanınü
yüzeyi düz, yatay ve yeknesak olmalıdır. Oyuncular için sakatlanmaya yol açacak herhangi bir tehlike teşkil etmemelidir. Pürüzlü ve kaygan yüzeylerde oynanması yasaktır. Kapalı salonlarda oyun alanının yüzeyi açık renkte olmalıdır. FIVB’nin Dünya Müsabakaları’nda çizgiler için beyaz, oyun alanı ve serbest bölge için farklı renkler kullanılmalıdır.
Açık hava sahalarında drenaj amacıylaü her metre için 5 mm.’lik bir eğime müsaade edilir. Saha çizgilerinin sert bir maddeden oluşturulması yasaktır.

OYUN ALANININ ÜZERİNDEKİ ÇİZGİLER
Bütün çizgiler 5 cm. genişliğindedir. Çizgiler, zeminden veü diğer çizgilerden farklı ve açık renkte olmalıdır.
İki yan ve iki dipü çizgi oyun alanını belirler. Yan ve dip çizgilerin her ikisi de oyun alanının boyutlarına dahil olarak çizilir.
Orta çizginin tam ortası oyun alanını 9ü x 9 m. boyutlarında iki eşit alana böler. Bu çizgi, filenin tam altından iki yan çizgi arasında uzanır.
Her oyun alanında orta çizginin tam ortasındanü geriye doğru 3 m.’lik bir hücum çizgisi çizilir.

FİLENİN YÜKSEKLİĞİ
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/beden-egitimi-dersi/36443-voleybol-kurallari.html#post78115
File, orta çizginin üstünde ve buna dik olarak yer alır; erkekler içinü 2.43 m. ve bayanlar için 2.24 m. yüksekliğindedir.
Filenin yüksekliğiü oyun alanının ortasından ölçülür. Filenin iki kenar yüksekliği kesinlikle aynı olmalı ve buradaki yükseklik kuralda belirtilen yüksekliği 2 cm.’den fazla geçmemelidir.
TOPLAR
Çevresi 65-67 cm. ve ağırlığı 260-280ü gr.’dir.
İç basıncı 0.30-0.325 kg/cm2’dir (294.3-318.82 mbar veyaü hPa).

TAKIMIN OLUŞUMU
Bir takım en fazla 12 oyuncu, bir koç, birü yardımcı koç, bir masör ve bir tıp doktorundan oluşur. Oyunculardan biri (libero dışındaki) müsabaka cetvelinde takım kaptanı olarak belirtilmelidir. Her takımın 12 oyuncudan oluşan nihai listesinde bir (1) “Libero” belirtme hakkı vardır.
Sadece müsabaka cetveline kayıtlı oyuncular oyun alanınaü girebilirler ve müsabakaya iştirak edebilirler. Koç ve takım kaptanı müsabaka cetvelini imzaladıktan sonra kayıtlı oyuncular değiştirilemez.