ABS adından da anlaşılacağı gibi sert frenlerde yada lastiklerden birinin kızaklama eğilimine girmesi üzerine devreye giren ve lastiklerin dönme hızlarını eşitlemeye çalışan bir sistemdir. ABS bunu dört tekerlekte bulunan sensörlerle yapar. Bu dört tekerlekten gelen verileri değerlendiren beyin hangi tekerin kızaklama eğiliminde olduğunu anlar ve o tekere titreşim uygular. Bu titreşim sonucu (saniyede 2-14 arası) kızaklayacak olan teker diğer tekerlerin hızına yakın bir hızla döner. ABS donanımlı otomobiller genel olarak ABS'siz otomobillerden daha kısa fren mesafesine sahiptir. bu avantajın yanında ABS'li otomobillerin asıl üstünlükleri panik fren yapıldığında (frene tam güçle basıldığında) otomobilin hala istenilen biçimde yönlendirilebilmesi ve kontrol altında tutulabilmesidir. ABS'li frenlerin en kısa durma mesafesini sağlayabilmesi için frene ilk andan itibaren tam güçle basılması gerekmektedir.ABS'li frende fren pedalı titreme yaptığı zaman asla ayak frenden çekilmemelidir. Bu gayet normaldir, sistemin düzgün bir şekilde çalıştığını gösterir. Tam güçle yapılan frenlerde fren pedalına ne kadar çok kuvvet uygularsanız aracın durma mesafesi de daha kısa olur. İnsana biraz garip geliyor, ama demek ki fren mesafesi bir yerde de bacak kasına bakıyor. Bu olay belki çok küçük bir oranda etkiliyor duruş mesafesini, ama etkiliyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/araba-hastalari/38428-abs-hakkunda-bilgiler.html#post83444

Not:

Frene basıldığı anda debriyaja da basılmalı (her iki pedala birden tam güçle basılmalı). bu yapılmadığı zaman fren gücünün büyük bir bölümü motoru yavaşlatmak için kullanılacak ve boşa gidecektir. ayrıca frenle birlikte debriyaja basılmadığında motor stop edeceğinden ikinci bir manevra için otomobil hareket ettirilemez. ayrıca tek tarafı kaygan yolda ve virajlarda ABS'li otomobillerde tam güçle fren yapılabilir.(fakat bu kaygan yollarda ve virajlarda hızlı otomobil kullanmak anlamına gelmez.)

UYARI: ABS devredeyken yapılan fren ve normal yapılan fren arasında fark vardır. ABS devredeyken tekerlekler(özellikle önler) tam olarak dönemediğinden arabanın sağa sola manevra kabiliyeti azalır. Yani direksiyonu normalden daha fazla çevirmeniz gerekebilir. Ayrıca arabada ABS olması arabanın sert manevralarda arkasının atmayacağı yada kafadan kaymayacağı anlamına