Yeni doğan bebeğin değerlendirilmesi, doğuştan gelen bozuklukları tespit şansı olduğu için özellikle önemlidir. Zamanında doğan bir bebek 2.5-4 kg arası ağırlıkta, pembe renklidir. Vücutta hafif katılık vardır. Yani hamur gibi, pelte gibi değildir. Kol ve bacakları bükük, elleri yumruk hâlindedir. Yüz üstü yatırılınca poposunu kaldırarak secde vaziyeti alır. Gövdesinden tutularak dik olarak kaldırıldığında başı öne düşer. Yüz üstü yatırılınca yüzünü sağa-sola çevirebilir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=8730

Genital organlar da dikkatle incelenmelidir. Testislerin yerinde olup olmadığı, torbalarda sıvı toplanması, ağlama sırasında kasıklarda şişlik oluşup oluşmadığı gözlenebilir. Kız bebeklerde anneden geçen hormonların etkisiyle ilk 1 hafta içinde vajinal akıntı veya kanama gözlenebilir. Tüm bebeklerde ilk 24 saat içinde idrar ve gayta çıkışı olmalıdır.

Görmesi iyi değildir. Parlak renkleri ve ışığı görebilir. Takibi ve ilgisi iyi değildir. Avucuna bir şey yaklaştırıldığı zaman yakalar. Çıkarabileceği tek ses ise ağlamadır. Günün çoğunu uykuda geçirir. Koku alabilir. Özellikle keskin ve kötü kokuları hisseder.

Doğumdan sonraki ilk günlerde aşılarımız, Hepatit B aşısıyla başlar.

Uzman Dr. Tuba Söylemezoğlu