Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    Çocuğunuzun zeka seviyesini biliyor musunuz?


    Öğrenme ile ilgili her güçlük zekâ sorunu olduğu anlamına gelmez. Çocuğunuzun zekası ile ilgili önemli bilgi veren ipuçları..

    Öğrenme ve algılama sorunu, çocuğun doğumu ile başlıyor. Eğitim süreci içinde edinilmiyor. Yaşam boyu devam edebiliyor. Dil gelişimi ve kullanımı, konuşma, okuma-yazma, matematik becerilerini etkileyen bir sorun olduğu için, kişinin eğitimini, mesleğini, günlük aktivitelerini etkiliyor.
    Bir çocuğun zekâsı normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen dinleme, düşünme, anlama, kendini ifade etme, okuma-yazma veya matematik becerilerinde yaşıtlarına ve zekâsına oranla düşük başarı göstermesi "özel öğrenme güçlüğü" olarak tanımlanıyor.

    Özel öğrenme güçlüğü toplumda sıklığı %1-15 arasında değişiyor. Özel öğrenme güçlüğü olan çocukların anne-babalarında benzer sorunlar olma ihtimali normal ortalamadan 5-12 kat fazla. İkizlerde bir çocukta varsa diğerinde de olma ihtimali diğer çocuklara göre daha yüksek. Erkeklerde kızlara oranla daha sık görülüyor. Solaklarda normal ortalamadan daha sık gözlenebiliyor. Rahatsızlığın hiperaktivite ile birlikteliği de sık yaşanabiliyor.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/anne-baba-ve-cocuk/50498-cocugunuzun-zeka-seviyesini-biliyor-musunuz.html#post102913

    Okul öncesi görülen belirtiler

    Dil gelişiminde gecikmeler, konuşma bozukluğu (yanlış telaffuz, kelime dağarcığının yavaş gelişmesi... vb.)
    Yetersiz motor gelişim (öz bakım becerilerinde güçlük, sakarlık, çizim becerilerinde sorun)
    Bazı kavramları öğrenmede güçlükler (sayıları, alfabeyi, saati ve haftanın günlerini öğrenmede güçlük)

    Okul dönemine ilişkin belirtiler
    Akademik başarı: Okul başarısı yaşıtlarına ve zekasına oranla düşüktür. Bazı derslerde başarısı normal ya da normalüstü iken bazı derslerde (okuma gerektiren sözel ağırlıklı dersler) düşüktür.
    Okuma becerisi: Okuma hız ve niteliği açısından yaşıtlarından geridir. Harf-ses uyumu gelişmemiştir. Bazı harflerin seslerini öğrenemez harfin şekli ile sesini birleştiremez.

    Yazma becerisi: Yaşıtlarına oranla el yazısı okunaksız ve çirkindir, sınıf düzeyine göre yazı yazması yavaştır, yazarken bazı harf ve sayıları, kelimeleri ters yazar, yazarken bazı harfleri karıştırır "b-d, m-n" gibi. Heceleri atlar ya da harf/hece ekler, sınıf düzeyine göre yazılı imla ve noktalama hataları yapar. Küçük-büyük harf, noktalama, hece bölme hataları yapar. Yazarken kelimeler arasına hiç boşluk bırakmaz ya da bir kelimeyi iki-üç parçaya bölerek yazar.
    Organize olma becerisi: Odası, çantası, eşyaları ve giysileri dağınıktır. Defter ve kitaplarını kötü kullanır ve yırtar, yazarken gereksiz satır atlar, boşluk bırakır, sayfanın belirli bir kısmını kullanmaz, zamanını ayarlamakta güçlük çeker, düşüncelerini organize edemez.

    Oryantasyon becerileri: Sağı-solu karıştırır, yönünü bulmakta zorlanır, doğu-batı, kuzey-güney kavramlarını karıştırır. Alt-üst, ön-arka kavramlarını karıştırır, zamana ilişkin kavramları (dün-bugün önce-sonra gibi) karıştırır. Gün ay, yıl, mevsim kavramlarını karıştırır. Saati öğrenmekte zorlanır.
    Sözel ifade becerisi: Duygu ve düşüncelerini sözel olarak ifade etmekte zorlanır. Serbest konuşurken düzgün cümleler kuramaz, heyecanlanır, takılır, şaşırır, sınıfta sözel katılımı azdır, bazı harflerin seslerini doğru olarak telaffuz edemez.

    Öğrenme güçlüğü nasıl tedavi edilir?

    Özel öğrenme güçlüğünün tedavisinde, problem olan alanlara yönelik özel eğitim desteği verilmesi gereklidir. Çocuğun hangi alanlarda güçlüğü varsa buna yönelik okuma yazma, oryantasyon (intibak), algılama vs. eğitimi planlanır. Bunun yanında ailenin tutumları konusunda bir danışmandan destek alınması çocuğun güçlüklerini ailece yenme konusunda kolaylık
    sağlayacaktır.

  2. #2
    sevgim
    Misafir

    Standart Yanıt: Çocuğunuzun zeka seviyesini biliyor musunuz?

    kızım 1 e başladı yazmada zorlanıyor düz yazıyı kendi öğrendi şimdi el yazıda zorlanıyor ne yapacağımı bilemiyorum sabrımın sonlarındayım nerden başlıyacağımı bilmiyorum psikolijim bozuldu yardım eden biri olursa sevinirim

  3. #3
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Yanıt: Çocuğunuzun zeka seviyesini biliyor musunuz?

    merhaba öncelikle sabrınıza hakim olun.O kadarda korkutmayın kendinizi ve sakin olarak işlemlere başlayın.

    Öncelikle okul defteri haricinde hemen yeni bir defter alın karalama yapması için ve öğretmenin ilk günde yaptığı etkinlikleri çocuğunuzun elinden tutarak yapın. ve kötü yapsa bile hemen bağırıp çağırmayın.sabırla yaklaşın aferim çocuğum çok güzel gibi ifadelerle onu pekiştirin.Yalnız çizgi çalışmaları dediğimiz ilk hafta çalışmaları için öğretmeninizden yardım alın.Çünkü harflerin yazılış kuralları için.Ayrıca internettede 1. sınıflar için el yazı programları var onlardan da faydalanabilirsiniz.Yardıma ihtiyacınız olursa buralardayım.Kolaygelsin.

Benzer Konular

  1. BuNLaRı BiLiYoR MuSuNuZ
    By Mustafa Uyar in forum Konusuz Konular
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 14.Ağustos.2007, 23:15
  2. Bunlari Biliyor Musunuz?
    By şehzade in forum Garip Ama Gerçek Olaylar
    Cevaplar: 6
    Son Mesaj: 26.Şubat.2007, 19:53
  3. yıldızınızı biliyor musunuz???
    By Beyza in forum Burçlar ve Astroloji
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 17.Kasım.2006, 23:30
  4. Bunlari Biliyor Musunuz?...
    By halit_03 in forum Komik Yazılar
    Cevaplar: 5
    Son Mesaj: 29.Ekim.2006, 21:12
  5. Zeka geliştiren yağları biliyor musunuz?
    By soleil in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 27.Eylül.2006, 16:56

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.