Günümüz oyuncak teknolojisi her geçen gün farklılaşıyor ve ilerliyor. Kendi çocukluğumuzu düşününce bu sektördeki akıl almaz değişime şahit olmuş olduğumuzu anlıyoruz. oyuncak mağazaslarına girdiğimizde bir oyuncağın onlarca farklı çeşidi olduğunu görebiliyoruz. Uzmanlara göre bu gelişimin en önemli sebeplerinden biri teknolojinin ilerlemesine bağlı olarak oyuncak yapımının el sanatı olmaktan çıkıp fabrikasyon ürünü olmasına, diğeri ise bilgi düzeyinin artmasına bağlı olarak detaya önem veren oyuncaklara ihtiyaç duyulmasına dayanıyor.
Bu gelişim, çocuklar için birçok farklı oyuncağın dizayn edilmesini sağlarken bilinen oyuncakların da daha detaylı ve gelişmiş şekilde karşımıza çıkmasını sağladı. oyuncak silahlarda bu gelişimin ikinci aşamasına uyan bir değişim sergiledi. oyuncak mağazalarında onlarca çeşit oyuncak silahın satılıyor olması bu durumun en önemli kanıtı.
Çocuk gelişim uzmanları ve psikologlar oyuncak silahların masum oyuncaklar olmadığını söyleyerek aileleri uyarıyor ve bu oyuncaklarla oynayan çocukların psikolojik ve sosyal yönden olumsuz etkilenebileceklerini bizlere hatırlatıyorlar. Çocuklarınızın bu oyuncaklardan olumsuz şekilde etkilenmelerini engellemek için neler yapabilirsiniz işte size birkaç öneri...
Neler Yapabilirsiniz?
• Çocuklarınıza bu tip oyuncakları almamanız gerektiğine ilk önce siz inanın. Tavrınızı duruma göre değiştirmeyin, konu hakkında kararlı bir tavır sergileyin. Sizin tavrınız net olduktan sonra çocuğunuz da kendisine silahlı oyuncaklar alınmayacağını anlayacak ve ısrarcı tutumunu değiştirecektir.
• Çocukların kendilerinine örnek model olacak büyüklerin konu hakkındaki tutumları çok önemli, erkekler için babalar, kızlar için ise anneler en önemli örnek modellerdir. Bir erkek çocuk babasının silahlara düşkün olduğunu görürse ve babasının konuşmalarında silahlardan sıkça söz edildiğini duyarsa konuya olan ilgisi artacak ve erkek modeli ile silah kavramı arasında bir ilişki kurmaya başlayacaktır. Bu durumun sonucunda da çocuğun kişilik gelişiminde bazı problemler oluşacaktır.
• Çocuğunuzun silahlara karşı engellenemez bir ilgisi varsa bile ona bu tip oyuncaklar almaktan kaçının. oyuncak almak sizin kontrolünüzde olan bir olay unutmayın! Çocuğunuza silahlar hakkında bilgi edinebileceği görsel malzemesi bol kitaplar sağlayabilirsiniz, bu silahlar hakkında merak ettiği bilgileri internetten edinmesine yardımcı olabilirsiniz. Askeri müzelere götürerek tarih boyunca kullanılmış farklı silahları görmesini sağlayabilirsiniz. Ama bu aktiviteleri gerçekleştirirken çocuğunuza sürekli olarak silahların kötü şeyler olduğundan bahsetmelisiniz. Bu aktiviteler yardımıyla çocuğunuza “silahlar kötüdür ama senin merakını anlayabiliyorum” mesajını vermiş olursunuz. Aynı zamanda merakını bastırmamış olursunuz, çünkü bastırılan arzular her zaman artarak karşımıza çıkar.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/anne-baba-ve-cocuk/50301-cocuk-oyuncaklarinda-silaha-hayir.html#post102321
• Bazı anne ve babalar konu hakkında “biz çocuklarımıza oyuncak silah almasak bile etrafımızdaki insanlar ona hediye olarak silah alıyor” diyerek yakınıyor, ancak şu bir gerçek ki sizin silahlar ile ilgili ısrarlı tavrınız bir süre sonra etrafınız tarafından da anlaşılacak ve kesin tavrınız sonucu bu tip durumlarla belli bir süreden sonra karşılaşmayacaksınız.
• Televizyon seyrederken çocuğunuza şiddet içerikli filmler izletmekten kaçının. Çünkü şiddet öğrenilen bir davranış olarak da karşımıza çıkıyor, çocuğunuzun bu tip öğeleri öğrenmesini engelleyin.