Yüksek Sesle Kitap Okuyalım!


Geçenlerde gazetelerde Fransa'da yapılan bir araştırmayı okuma fırsatım oldu. Bu araştırmada çocuklara "anne ve babanız size en çok ne hediye eder" diye sormuşlar, katılımcıların yüzde 89'u "kitap" diye cevap vermiş. Bu durum gösteriyor ki gelişmiş toplumların en önemli silahı kitap! Onlar kitap okuyor ve okutuyor. Biz de her geçen kendini geliştiren bir toplum olduğumuza göre yapmamız gereken şeylerin başında kitap okumak ve okutmak geliyor, bunun için çocuğunuza lütfen kitap okuma alışkanlığı kazandırın. Bu kazandırabilmek için de onu küçük yaşlarda kitapla tanıştırın. İşte sizin bazı öneriler...

Çocuklar ne kazanırlar?

Çocuğunuza düzenli olarak kitap okuduğunuzda onunla daha çok vakit geçirmiş olacaksınız, çocuğunuzda bu kitap okuma seanslarını sıcak ve keyifli anlar olarak hatırlayacak ve bu duyguları kitap okuma alışkanlığı ile ilişkilendirecektir. Dolayısıyla gelecekte kitap okumayı bir yük olarak değil bir keyif olarak görecektir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/anne-baba-ve-cocuk/48961-yuksek-sesle-kitap-okuyalim.html#post99433
Kitap diline dikkat etmeye başlarlar ve konuşma dili ile kitap dili arasında farklar olduğunu anlamaya başlarlar.
Kelime hazneleri gelişir.
Farklı konular hakkında bilgi ve bakış açısı sahibi olurlar.
Kitapta geçen hikayenin konusu, karakteri ve verdiği mesajı konuşarak bunları gerçek hayatla ilişkilendirir ve gerçek hayata dair fikir sahibi olurlar.
Harfler, noktalama işaretleri, cümle içindeki kelime dizilişleri hakkında fikir sahibi olurlar, harfleri daha kolay tanımaya ve sesleri harflerle ilişkilendirmeye başlarlar, böylece ilkokula başladıklarında okuma ve yazmaya daha kolay adım atarlar.
Çocuğunuza kitap seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Anaokulu yaşlarında çocuklar çok meraklı olur, onlara gerçek bilgileri içeren kitaplar okuyun, örneğin gerçek insan, hayvanlar, yerler, tarihi olaylar hakkında...
Çocuklar kendilerinin büyürken geliştirdikleri yetenekleri ve başarıları ile gurur duyarlar. Çocuğunuza bazı becerileri öğretmek için kitaplardan yararlanabilirsiniz. Örneğin, çocuğunuza odasını toplaması gerektiğini anlatmak için bu davranışı konu edinen bir kitabı alabilir, daha sonra onun bu karakterle benzer yanları olduğunu ortaya çıkarabilirsiniz.
Çocuğunuza küçük hikayeler içeren kitaplar okuyun, daha sonra bunları ezberleyerek size anlatmasını sağlayın. Bu yapacağınız çalışma çocukların hafızasını geliştirecektir. Ama çalışmayı yaparken dikkatli ve hoşgörülü olun, çocuğunuzu baskı altına almamaya özen gösterin.
Çocuğunuz bu dönemde harfleri ve sesleri öğrenmeye çok açıktır. Bu nedenle ona içerisinde kafiye oyunlarının ve tekerlemelerin bulunduğu kitaplar almaya çalışın.
Çok kısa olamayan ama bölümlere ayrılmış kitaplar almaya çalışın. Her gece bir ya da iki bölüm okuyarak çocuğunuzun kitaba konsantre olabilmesini sağlayın. Çok uzun olan kitaplarda çocuklar hikayenin başlangıç bölümlerini unutabilir ve olaya akışı ile sonuç arasında ilişki kurmakta zorlanabilir.
Ona bir şey yapmayı öğreneceği kitaplar alabilir, kitaptaki uygulamaları beraber yapabilirsiniz. Bu tip aktiviteler kitaplar çok şey öğrenilebileceğini göstermek için oldukça güzel örneklerdir.
Çocuğunuza kitap okurken şu noktalara dikkat edin:

Kitabını okumaya başlamadan önce çocuğunuza kitabı tanıtın. Kitabın adı, yazarı, varsa resimleyeni ve çevirmeni hakkında bilgi verin, çocuğunuzun kitabı incelemesine olanak sağlayın, önceden resimlerine bakın. Kitabın konusunun ne olduğuna dair çocuğunuzdan tahminler yapmasını isteyin.
Kitap okurken ara sıra parmağınızla satırları takip edin, hatta çocuğunuzun parmağı ile de bunu yapın. Böylece çocuğunuz harfler, kelimeler ve sesler arasında ilişkiler kurmayı öğrenecektir.
Kitap okurken ve bittikten sonra kitabın hikayesi hakkında çocuğunuzla konuşun ve tartışın.
Çocuğunuza resimlerde neler olduğunu sorun ve sonucun nasıl olacağını bu resimlere bakarak tahmin etmesini sağlayın.

İDİL SEDA AK