Cocuklar yaramaz da, anne babalar hep yarar(li) mi?

Anne babalar olarak zamane cocuklarindan hep sikâyetci olur ve "bizim zamanimizda. ." diye baslayan sozlerle gunlerimiz gecer.

Gercekten de dogrudur, simdiki cocuklarin davranislari ile eski cocuklarin davranislari arasinda cok farkliliklar vardir. Genellikle bu farkliliklarda olumsuz davranislar fazladir. Cocuklarin ders calismadigindan, ozguven eksikliginden, paranin ve esyalarin degerini bilmediklerinden sikâyetci oluruz. Peki, neden boyle oldugunu hic dusunduk mu? Neden cocuklarimiz bizim yetistigimiz gibi yetismiyorlar?

Cocuklarin cocuk gibi davranmadiklarindan , istedigimiz davranislari sergilemediklerinde n yakiniyoruz. Ama anne babalar olarak, bizler gercekten uzerimize dusen gorevleri yapabiliyor muyuz? Cocuklarimiza olumlu davranislar kazandirmak icin onlara iyi modeller sunabiliyor, kendimiz bu rolu ustlenebiliyor muyuz? Cocuklarimizin karinlarini doyurdugumuz kadar, kalplerini de doyurabiliyor muyuz? Cocuklarimizi mi, yoksa basarilarini mi seviyoruz? Islerimize zaman ayirdigimiz kadar cocuklarimiza da zaman ayirabiliyor muyuz? Cocuklarimizdan bekledigimiz saygiyi, anne babalar olarak birbirimize gosterebiliyor muyuz? Bu sorular daha uzatilabilir. Gercek cocuklar istiyorsak, gercekten anne-baba olmamiz gerekmiyor mu?

Cocuk, nasil egitilirse oyle buyur

Eger bir cocuk, surekli elestirilmisse, kinama ve ayiplamayi ogrenir.

Eger bir cocuk, kin ortaminda buyumusse, kavga etmeyi ogrenir.

Eger bir cocuk, alay edilip asagilanmissa, sikilip utanmayi ogrenir.

Eger bir cocuk, surekli utanc duygusuyla egitilmisse, kendini suclamayi ogrenir.

Eger bir cocuk, hosgoru ile yetistirilmisse, sabirli olmayi ogrenir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/anne-baba-ve-cocuk/48445-cocuklar-yaramaz-da-anne-babalar-hep-yararl-yacute%3B-m-yacute%3B.html#post98524

Eger bir cocuk, desteklenip yureklendirilmisse, kendine guven duymayi ogrenir.

Eger bir cocuk, ovulmus ve begenilmisse, takdir etmeyi ogrenir.

Eger bir cocuk, hakkina saygi gosterilerek buyutulmusse, adil olmayi ogrenir.

Eger bir cocuk, guven ortami icinde yetistirilmisse, inancli olmayi ogrenir.

Eger bir cocuk, kabul ve onay gormusse, kendini sevmeyi ogrenir.

Eger bir cocuk, cevresinde dostluk ve arkadaslik gormusse, iyi bir dost ve arkadas olmayi ogrenir.