"Bebekler de yalan söyler"



Çocuklar üzerinde yapılan son araştırmalar, bebeklerin sanıldığı kadar masum olmadığını, 6 aylıktan itibaren yalan söylemeye başladıklarını ortaya koydu.

İngiltere'nin Portsmouth Üniversitesi psikoloji bölümü tarafından 50 çocuk ile ailelerinin katılımıyla yapılan araştırmada, bebeklerin tahmin edilenden çok daha önce, 6 aylıkken aldatmaya ve yalan söylemeye başladıkları, küçük yalanların ileride daha karmaşık aldatmacalara olanak sağladığı belirlendi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/anne-baba-ve-cocuk/27686-bebekler-de-yalan-soyler.html#post53291

Şimdiye dek psikologlar gelişmekte olan beyinlerin 4 yaşına kadar "yalan söyleme sanatını" beceremeyeceklerini düşünürken, Portsmouth Üniversitesi psikoloji kürsüsünün araştırmasıyla, 6 aylık ile 3 yaş arasındaki dönemde söylenen yalanlar 7 kategoride tanımlandı.

Araştırmanın başında yer alan Dr. Vasudevi Reddy, bebeklerin sahte ağlama ve dikkati çekmek için sahte gülüş gibi taktikler kullanmayı hemen öğrendiklerine işaret ederek, 8 aylıkken bebeklerin yasak şeyleri saklama veya anne-babalarının dikkatlerini çekme gibi daha zor aldatmacaları yapabildiklerini belirtti.

"Yalandan ağlama yaygın bir yöntem"

Bebeklerin yürümeye başladıkları iki yaşında yaptırım tehdidi içeren blöfler yapabilme gibi daha karmaşık teknikler kullanabildiklerini belirten Dr. Reddy, "Yalandan ağlama, bebeklerin ilk yalanlarından biri olarak ortaya çıkıyor ve bunu durup dururken dikkati çekmek için yapabiliyorlar. Yeniden ağlamaya başlamadan önce, annelerinden bekledikleri tepki geldiğinde hemen bu sahte ağlamaya ara verebiliyorlar" dedi.

Dr. Reddy, çocukların ilk aldatmacalarıyla ne tür yalanın hangi durumlarda işe yaradığını keşfettiklerini ve fazla yalan söylemenin olumsuz sonuçlarını öğrendiklerini de kaydetti.