2007-2008 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARSLANBEY İLKÖĞRETİM OKULU

1. SINIF ZÜMRE ÖĞRETMENLER TOPLANTI TUTANAĞIDIR


Toplantı No : 2
Toplantı Tarihi : 20.02.2008
Toplantı Yeri : Arslanbey İlköğretim Okulu-Kütüphane Odası
Toplantı Saati : 10.30
Toplantıya Katılanlar :Serap DURNA, Sibel YEŞİL,
Songül DAŞKIRAN, Mahir YILDIZ
Toplantının Amacı : 2007-2008 Eğitim- Öğretim Yılında 1. Sınıflar arasında; planlama, uygulama, ölçme ve değerlendirme çalışmalarında birlik ve beraberliğin sağlanması.Bunun yanında bilgi ve deneyim alışverişinde bulunulması,yapılan uygulamalar hakkında bilgilerin paylaşılması,bundan sonra yapılacak olan uygulamalar için eşzamanlı olarak hareket edilmesi.


GÜNDEM

1- Açılış ve yoklama. Yeni gelen emir , genelge ve tebliğlerin incelenmesi.
2- I. Yarı Yılın değerlendirilmesi,uygulamalarda karşılaşılan güçlüklerin konuşularak; bunların çözüm yollarının aranması
3-Öğrencilerin çalışma ve eğitim durumları ile çevrenin özelliklerinin incelenmesi ve alınacak önlemlerin görüşülmesi
4-Uygulamak ve değerlendirmek üzere ortak ölçme ve değerlendirme araçlarının hazırlanması.Proje ve performans ödevlerinde dikkat edilecek hususlar.
5-Sosyal Faaliyet ve Rehberlik etkinliklerinin değerlendirilmesi.
6-Yazılı,sözlü becerilerin geliştirilebilmesi için yapılacak çalışmaların görüşülmesi.
8-Yeni müfredatın getirdiği avantaj ve dezavantajlar üzerine fikir alış verişinde bulunulması.
9- Seviyesi düşük olan öğrenciler için yapılacak olan çalışmaların görüşülmesi
10-Öğrencilerin devam-devamsızlık durumları,temizlik ve beslenme alışkanlıkları üzerinde konuşulması.
11- Sınıf kitaplıklarının geliştirilmesi için yapılacak çalışmaların belirlenmesi
12- Sınıflar arası Seviye Tespit Çalışmalarının Yapılması,
13- Öğrenci Ailelerini Kaynaştırıcı Etkinliklerin planlanması ve Sınıf-Aile Birlikleri toplantı tarihlerinin belirlenmesi.
14- Derslerin işlenişinde uygulanan yöntem ve tekniklerin değerlendirilmesi ve yeni dönem için tesbiti.
15- Okuma Bayramı Etkinliği ile ilgili planlamanın yapılması.
16- Diğer öğretmenlerle işbirliği
17- Dilek ve temenniler




ARSLANBEY İLKÖĞRETİM OKULU

2007-2008 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. SINIFLAR ZÜMRE


ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTISI



TOPLANTI TUTANAĞI


Okulumuz 1.sınıf öğretmenleri ; 1/A Sınıfı Öğretmeni Serap Durna, 1/B Sınıfı Öğretmeni Sibel YEŞİL, 1/C Sınıfı Öğretmeni Songül DAŞKIRAN ve 1/D Sınıfı Öğretmeni Mahir YILDIZ ın katılımıyla 20 Şubat günü, saat 10.30da, okul kütüphanesinde toplandı.


GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ


1- Okulumuz 1.sınıf öğretmenleri 2. Yarıyıl Zümre Öğretmenler Kurulu toplantısını yapmak ve yukarıdaki gündem maddelerini görüşmek üzere toplanmışlardır.
Yeni öğretim programının uygulanması ile ilgili açıklamalar okundu. Ünitelerin işleniş bölümleri inceledi. Yeni gelen emir, genelge ve tebliğler incelendi.

2- Serap DURNA çocuğu ile ilgilenenler içerisinde, bilinçli olmayan velilerin
bulunduğunu; gerek yapılan toplantılarda ve gerekse özel görüşmelerde velilere bilgi verilmesinin doğru olacağını söyledi. Uygulamada okulumuz koşullarının, araç-gereçlerinin yeterli olduğu konusunda görüş birliğine varıldı. S.DAŞKIRAN okuma yazma konusunda sınıfların beklenen başarıyı yakaladığını, bazı öğrencilerde belirlenen eksiklerin bu dönem giderilmesi yönünde çalışılması gerektiğini söyledi. S. YEŞİL dikte çalışmasına yeteri zaman ayrılması ile yanlış ve eksik yazmaların önlenebileceğini söyledi. M.YILDIZ matematik dersi etkinliklerine gereken önemin verilerek dersi hem zevkli hem de anlaşılır hale getirmenin önemini belirtti.

3-Tüm sınıflarımızdaöğrencilerin çalışma durumlarının genelinde istenen düzeyde olduğu; çalışma yetersizliği içinde bulunan öğrencilerin ise gerek derslerde,gerekse okul dışında gerekli özen ve ilginin gösterilerek olumsuzlukların en az seviyeye çekilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.Ayrıca bu durumda olan öğrencilerin velileri ile daha sık temasa geçilmesinin önemi üzerinde duruldu.

4- Ölçme-Değerlendirme Madde 35 incelendi. Değerlendirmede bu maddenin dikkate alınarak uygulama yapılmasını M.YILDIZ söyledi. Proje ve performans ödevlerinin burada belirtildiği şekilde planlanması,ayrıca ders içi performansla da öğrencilerin değerlendirileceğini söyledi. S:DURNA proje ve performans ödevlerinin sınıf seviyelerine göre belirlenerek dağıtılmasını belirtti. S:YEŞİLde performans ödevini öğrencinin istediği dersten tek ya da grup olarak alabileceğini ancak bunların sınıfta yapılacağını söyledi.



Dersimiz.Com Kaliteli ve Seçkin Eğitime Kaynak"

5- Birinci dönem uygulananrehberlik etkinliklerinin öğrenciler üzerindeki olumlu etkileri üzerinde duruldu ve M.YILDIZ rehberlik etkinliklerinin birinci dönem zümre toplantısında hazırlanan Yıllık Çerçeve Plan a uygun olarak yapılmasına devam edilmesini söyledi. S.YEŞİL okulumuzun rehberlik öğretmeni ile görüşülerek rehberliğe ihtiyacı olan öğrencilerin belirlenip bunlarla ilgili çalışmalarında başlatılması gerektiğini söyledi. S. DAŞKIRANda sosyal etkinliklerdeki çalışmaların düzenli olarak yapıldığını ve bunun öğrenci gelişimini olumlu yönde etkilediğini söyledi.

6- S.DURNA öğrencilerin öncelikle sözlü anlatım becerilerinin geliştirilmesi gerektiği; bunun için de kendilerini ifade edebilecekleri sözlü anlatım ortamı oluşturulmasının önemi üzerinde durdu. Öğrencilerin güzel ve doğru yazmaya özendirilmesi için ödüllendirme yapılması gerektiğini söyledi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/1-sinif-etkinlikler/45406-1-sinif-zumre-ogretmenler-toplanti-tutanagidir.html#post93188

8- S.YEŞİL yeni müfredatın okuma yazmaya geçiş açısından oldukça verimli olduğunu, seslerin tekrara dönük olarak işlenmesinin geride kalan öğrencilerin yetişmesini kolaylaştırdığını söyledi. S.DAŞKIRAN yeni müfredatta görsellere ağırlık verilmesinin öğrenci ilgisini ve başarısını artırdığını belirtti.

9- Seviyesi düşük olan öğrencilerin başarılarının arttırılması için, öğrencilerin dinleme-okuma-konuşma ve yazma seviyesi göz önünde bulundurularak dinleme ve sözlü anlatım yapılıp eksikliklerin belirlenmesinin yararı M:YILDIZ tarafından belirtildi. Bu eksikliklerin giderilmesinde;
a-Yapılan planlamalarda anlama, anlatma ,dilbilgisine ait davranışların bir bütün olarak alınmasına
b-Ders planlamasında seviyesi düşük öğrenciler baz alınıp derslerin yürütülmesine ve bütün derslerin bu doğrultuda işlenmesi gereği üzerine değinildi.
S.YEŞİL öğrenme etkinliği sürecinde kalıcılığın sağlanması için yöntem ve tekniklerin yerinde ve zamanında kullanılmasının önemine değindi. S.DURNA ise okulumuzda bulunan görsel araçların maksimum düzeyde kullanılmasının 1.sınıf öğrencilerinin öğrenme sürecinde fazlasıyla etkili olacağından sık sık kullanılması gerektiğini söyledi.

10- Öğrencilerin devam-devamsızlık durumları, temizlik ve beslenme alışkanlıkları konusunda bir sıkıntı yaşanmadığı konusunda ortak fikre varıldı. Beslenme saati uygulamasının düzenli yemek yeme açısından olumlu etkileri olduğu söylendi.

11- Sınıf kitaplıklarının geliştirilmesi için yapılacak olan çalışmalar görüşüldü. S.DAŞKIRAN sınıf seviyesine uygun I.Dönem için okumaya geçişi hızlandırıcı hikaye kitaplarının alındığı; II.Dönem için ise okuma hızını arttıran ve okuma alışkanlığını geliştiren kitaplar alınmasının uygun olacağını belirtti.

12- S.YEŞİL bütün derslerde sınıflar arasında sürekli eşgüdümlü hareket edildiğini bu nedenle seviye farkı olmadığını açıkladı. Plan ve programlarında tüm sınıflar tarafından paralel bir şekilde işlendiğini söyledi. Sınıflar arası seviye tespit çalışmalarının yapılması için ne tür çalışmalar yapılabileceği konuşuldu. Öğrencilerimizin hemen hepsinin okumaya geçtiği göz önüne alınarak; çeşitli sorularla ortak hazırlanacak olan değişik ölçme ve değerlendirme araçları ile seviyelerin tespit edilebileceği belirtildi. Bu tespitler sonucunda değişik seviyelerde çıkabilecek öğrencilere yönelik olarak çalışmalar yapılacağı söylendi.

13- Eğitim ve öğretimin daha iyiye götürülmesinde okul-veli-öğretmen işbirliğinin önemi üzerinde duruldu.Yapılacak her türlü çalışmada öğrenci velilerinin desteği,işbirliği ve dayanışması için aileleri kaynaştırıcı etkinlikler yapılmasına karar verildi.Velilerin sık sık okula çağırılmasının yararı M.YILDIZ tarafından tekrarlandı. S.DURNA sınıf veli toplantılarının ayda bir yapılmasının yararlı olacağını söyledi.

14-Birinci sınıf değişen müfredat programı okunup incelendi. Amaçlar, davranışlar, ikinci dönem ünite konuları, öğretim metot ve teknikleri incelendi. Öğretim ve eğitimde kullanılacak metot ve teknikler ; anlatım, soru-cavap, gözlem, inceleme, grup tartışması, gösterip yaptırma, bireysel ve birlikte çalışmalar, sesli-sessiz okuma, tümevarım-tümdengelim, canlandırma, tekrarlama, rol yapma, örnek olay inceleme, problem çözme, beyin fırtınası, ilgi kümeleri ile çalışma, çözümleme, bireşim, yorumlama, öyküleme, dramatizasyon, tartışmanın birinci dönemde olduğu gibi bu dönemde de uygulamada yararlanılmasına karar verildi. Değişen müfredatla birlikte Hayat Bilgisi ve matematik derslerinin çok zevkli işlendiği S.DURNA tarafından dile getirildi. M.YILDIZ aynı fikirde olduğunu söyledi.
DERSLERİN İŞLENİŞİ: Hayat Bilgisi dersinin öğrencilerin kendi yaşamlarından kesitlerin anlattırılması, yakından uzağa metodundan yararlanılarak işlenmesi, dramatizasyon çalışmalarına yer verilmesi ve kubaşık öğrenme yönteminden yararlanılarak işlenmesi gerektiğini 1-B Sınıfı Öğretmeni S.YEŞİL söyledi. Çalışmaların birlik ve beraberlik içinde olmasının önemli olduğunu bunun başarıyı daha da artırdığını S.DAŞKIRAN söyledi. 1-A Sınıfı Öğretmeni S.DURNA eğitim öğretimin öğrenci merkez alınarak yapılmasının yararlarını anlattı.

15- Yıl içinde başarılı olan öğrencilere ödül verilmesinin başarıyı özendirici bir etken olduğu, bunun içinde ödüllendirilme yapılmasının uygun olacağı belirtildi. Okuma Bayramının Nisan ayı içerisinde yapılması görüşüldü, Öğrencilerin bu etkinlik için hazırlanmaya başlaması söylendi.

16- M.YILDIZ diğer öğretmenlerle işbirliği yapılmasının farklı deneyimlerden yararlanabilme ve fikir alış verişinde bulunmak konusunda yararlı olacağını söyledi. S.YEŞİL bir önce ki senenin 1. sınıf öğretmenlerinin bize yeterince yardımcı olduklarını, her türlü dökümanlarından ve deneyimlerinden yararlanıldığını ve bundan sonrada yararlanılacağını dile getirdi.

17- Zümre başkanı S.YEŞİL başarılı bir eğitim ve öğretim dönemi dilekleriyle toplantıyı bitirmiştir.


.

ALINAN KARARLAR



1- Derslerin işlenişinde kılavuz kitaplara bağlı kalınmasına karar verilmiştir.
2-Derslerin işlenişinde uygulanacak yöntem ve teknikler görüşülerek aşağıdaki şekilde kararlaştırılmıştır.
Anlatma Bireysel ve Birlikte Çalışma
Soru-cevap Sınıf Çalışması
Gezi, gözlem, inceleme Tümden gelim,tüme varım
Yakından uzağa Bilinenden bilinmeyene
Grup tartışması Gösterip yaptırma
Sesli-sessiz okuma Canlandırma
Tekrarlam Rol yapma
Örnek olay inceleme Problem çözme
Beyin fırtınası İlgi kümeleri ile çalışma
Çözümleme ve bireşim Yorumlama
Öyküleme Dramatizasyon

3-Rehberlik etkinliklerinin okulumuzda hazırlanan Yıllık Çerçeve Plan a uygun olarak yapılmasına karar verilmiştir. İhtiyaç duyulan konularda rehber öğretmen ile görüşülmesine karar verilmiştir
4- Okuma yazma etkinliğinde geride kalan öğrenciler için dört sınıf arasında işbirliğine gidilerek başarısızlığın nedenlerinin araştırılmasına, bu nedenlerin ortadan kaldırılarak sınıf seviyesine yükseltilebilmeleri için gerekli çalışmaların yapılmasına karar verilmiştir.
5-Öğrencilerin öncelikle sözlü anlatım becerilerinin geliştirilmesi için kendilerini ifade edebilecekleri sözlü anlatım ortamı oluşturulmasına; öğrencilerin güzel ve doğru yazmaya özendirilmesi için ödüllendirme yapılmasına karar verilmiştir.
6-Seviyesi düşük olan öğrencilerin başarılarının arttırılması için,öğrencilerin dinleme-okuma-konuşma ve yazma seviyesi göz önünde bulundurularak dinleme ve sözlü anlatım yapılıp eksikliklerin giderilmesinde;
a-Yapılan planlamalarda anlama,anlatma,dilbilgisine ait davranışların bir bütün olarak alınmasına
b-Ders planlamasında seviyesi düşük öğrenciler baz alınıp derslerin yürütülmesine ve bütün derslerin bu doğrultuda işlenmesi gereği üzerine değinildi.
7-Sınıf kitaplıklarının geliştirilmesi için velilerle işbirliğine gidilmesine; okul imkanları doğrultusunda çeşitli kurum ve kuruluşlardan kitap bağışı talep edilmesine karar verilmiştir:
8-Sınıflar arası işbirliğine titizlikle gidilerek mümkün olduğunca bir seviye farkı oluşumunun engellenmesine,bunlara rağmen seviye farkı oluşursa bunun giderilmesi çalışmalarının özveri ile başlatılmasına karar verilmiştir.
9-Öğrenci aileleri birbirine daha iyi kaynaştırmak amacıyla ailelerin bir bütün olduğu kavramının en güzel biçimde anlatılmış olmasından alınacak verim ile velilerinin değişik sosyal ortamlarda bir araya getirilmesi için program hazırlanmasına ve hazırlanacak bu programda okul idaresi ile işbirliğine gidilmesine karar verilmiştir.
10-Öğrencilerin devam-devamsızlık durumları,temizlik ve beslenme alışkanlıklarını istenilen düzeyde tutabilmek adına önceki davranışlarda tutarlılık gösterilmesine karar verilmiştir.
11-Öğrencilerin okuma sevinçlerine ortak olmak, onların okumaktan zevk almalarını sağlamak, başarılarıyla övünmelerine fırsat vermek amacıyla güzel okuma ve güzel yazma yarışması düzenlenmesine karar verilmiştir.
12-Dönem içinde ve dönem sonunda başarılı olan öğrencilere ödül verilmesine karar verilmiştir.
13-Diğer öğretmenlerle azami düzeyde işbirliğine gidilmesine karar verilmiştir.


Birinci sınıflar arası 2.Dönem zümre öğretmenler toplantısı yukarıda belirtilen gün ve saatte yapılarak yukarıdaki kararlar alınmış olup,aşağıda isimleri bulunan sınıf öğretmenleri tarafından imza altına alınmıştır.20.02.2008




Serap DURNA Sibel YEŞİL Songül DAŞKIRAN Mahir YILDIZ
1/A Sınıf Öğrt 1/B Sınıf Öğrt 1/C Sınıf Öğrt 1/D Sınıf Öğrt







Ali ARASTACI


Okul Müdürü